Здравейте !

Направих този сайт за народни танци, защото се запалих по тях преди една година. Първоначално исках просто да кача клипове на различни танци в една уеб страница, за да мога да имам лесен достъп до тях, да мога да ги гледам и да ги уча, където и да съм. Бях ходил на латино танци няколко месеца в София и, въпреки че ми харесаха, не мога да ги сравнявам с удоволствието, което ми доставят българските народни танци. Освен това съм един типичен, много бял, британец и ако ме видите за пръви път, думата 'латино' няма да е една от думите, които ще ви дойдат на ум за мен.

През есента на 2012 г си казах, че е време да науча едни хорца и аз. На всяко тържество - сватба, рожден ден, кръщене - гледах как хората стават и от сърце се забавляват с танците. Деца, тинейджъри, възрастни, баби, дядовци - пробвах и аз няколко пъти, но като не знаех стъпките, и музиката нищо не ми говореше, не можах да ги оценявам толкова. Бях гледал внимателно стъпките и ми се струваше, че формулата беше следнато 'риташ наляво, риташ надясно, две стъпки напред, повтаряш'. Но винаги, когато ставах да танцувам, нещо не ми се получаваше.

Питах няколко познати и приятели за школи в Търново и стигнах до клуб 'Пагане' в читалище 'Искра' точно в центъра на града. За първите два-три месеца само краката ми знаеха какво правеха, а аз - никаква представа. Всичко ми беше чуждо - движенята, музиката, тактове - всичко. Но малко по малко влязох в час и след няколко месеца дойде време за първата ми хоротека, да се тествам 'наживо'.

Първото нещо, което ми направи впечетление беше, че да играеш в зала, следвайки краката на учителя и слушайки акордиона, е съвсем различно от това да се хванеш на хорото, където всички играят малко различно и където музиката е 105 пъти по бърза. Второто нещо, което ми направи впечетление беше, че имаше едни хора, които много ме кефеха - а аз не ги знаех, никога не бях ги чувал. Това беше момента, когато наистина се запалих по народните танци. Гледах как всички танцуват на 'Арканул' и много им завиждах. Исках и аз. За първи път видях народни танци изпълнени с много настроение, енергия и динамика.

И така. Започнах да търся различни танци от хоротеката по интернет, да ги гледам, да ги научавам, за да мога и аз да се включа в 'Арканул'. Това е главната цел на сайта: хората да имат лесен достъп до любимите си хора, да могат да ги учат от къщи, да намират школа за професионално обучение и да откриват места, където да ги практикуват вечерно време.